ORDINUL NR. 130 DIN 10 MAI 2011
Ordinul nr. 130 din 10 mai 2011 aproba metodologiei privind autorizarea operatorului responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR - operator RSVTI si a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 395 la data de 6 iunie 2011.
Mentionam ca intra in vigoare incepand cu data de 6 iulie 2011.
Având în vedere dispozitiile Legii nr. 64/2008 privind functionarea în conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificarile si completarile ulterioare, în aplicarea Hotarârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectorul de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat emite urmatorul ordin:
ART. 1 Se aproba Metodologia privind autorizarea operatorului responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR - operator RSVTI, prevazuta în anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
ART. 2 Persoanele fizice si juridice care doresc sa presteze activitatile specifice prescriptiilor tehnice - Colectia ISCIR ca operator RSVTI trebuie sa se autorizeze în conditiile prevazute în metodologia prevazuta la art. 1.
ART. 3 Persoanele juridice si fizice care la data intrarii în vigoare a prezentului ordin au autorizatii valabile, emise potrivit dispozitiilor Ordinului inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. 333/2006 pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea operatorilor responsabili cu supravegherea tehnica a instalatiilor si a modelului Autorizatiei pentru supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor si ale Ordinului inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. 382/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind autorizarea operatorului responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica în utilizare a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR - operator RSVTI, cu modificarile ulterioare, pot continua prestarea activitatii de operator RSVTI pâna la data expirarii valabilitatii acestora, numai pentru activitatea de supraveghere tehnica a instalatiilor/echipamentelor.
ART. 4 La data expirarii perioadei de valabilitate a autorizatiilor emise în temeiul ordinelor inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. 333/2006 si, respectiv, nr. 382/2009, cu modificarile ulterioare, persoanele fizice si juridice care doresc dobândirea unei noi autorizatii de operator RSVTI vor îndeplini conditiile prevazute în metodologia precizata la art. 1.
ART. 5 La data intrarii în vigoare a prezentului ordin se abroga dispozitiile Ordinului inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. 382/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind autorizarea operatorului responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica în utilizare a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR - operator RSVTI, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 9 octombrie 2009, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.
ART. 6 Prezentul ordin intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Inspectorul de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor,
Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat,
Uleia Viorel
ANEXA 1
METODOLOGIE
privind autorizarea operatorului responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor
din domeniul ISCIR - operator RSVTI
CAP I - Dispozitii generale
SECTIUNEA 1 - Scop
ART. 1
(1) Prezenta metodologie are ca scop formarea profesionala si autorizarea operatorilor RSVTI, persoane fizice si juridice, în conformitate cu cerintele specifice ale prescriptiilor tehnice ISCIR privind siguranta în functionare a instalatiilor/echipamentelor, în domeniul instalatiilor sub presiune, al instalatiilor de ridicat si al aparatelor consumatoare de combustibil.
(2) Prezenta metodologie urmareste ca formarea profesionala a operatorilor RSVTI sa se faca unitar, cu organizatori avizati de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), pe baza unor programe care pun la dispozitia participantilor informatiile necesare în vederea desfasurarii activitatii.
SECTIUNEA a 2-a - Termeni si definitii
ART. 2
În sensul prezentei metodologii, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) autorizare - activitatea de evaluare, efectuata de ISCIR, a competentei si capabilitatii unei persoane fizice sau juridice de a desfasura activitatile prevazute de prezenta metodologie;
b) atestat - documentul eliberat de ISCIR, obtinut pe baza unei evaluari scrise;
c) avizare - procedura de evaluare a persoanelor juridice de a presta o activitate de formare profesionala în domeniul reglementat de prezenta metodologie;
d) detinator - persoana fizica sau juridica ce detine cu orice titlu o instalatie/un echipament în exploatare;
e) examinare - procesul care are loc la finalizarea unui program de formare profesionala pentru evaluarea cunostintelor si abilitatilor tehnice în vederea autorizarii;
f) formator - persoana fizica atestata de catre ISCIR potrivit dispozitiilor legale;
g) operator RSVTI - operatorul autorizat, responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR;
h) persoana juridica - orice entitate constituita potrivit legii nationale, precum si cele constituite în temeiul dreptului altui stat membru al Uniunii Europene sau reglementat de acesta;
i) subdiviziuni ale persoanei juridice - sediile secundare ale persoanei juridice, respectiv filiale, sucursale, agentii, puncte de lucru, reprezentante sau alte asemenea sedii;
j) supraveghere tehnica a instalatiilor - totalitatea activitatilor desfasurate pentru respectarea prevederilor Legii nr. 64/2008 privind functionarea în conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificarile si completarile ulterioare, si a prescriptiilor tehnice aplicabile, desfasurate de catre operatorul RSVTI în scopul functionarii în conditii de siguranta a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR;
k) utilizator - persoana fizica sau juridica ce are în folosinta o instalatie/un echipament.
SECTIUNEA a 3-a - Domeniu de aplicare
ART. 3
Detinatorii/Utilizatorii de instalatii/echipamente din domeniul ISCIR, indiferent de forma de constituire si proprietate, au obligatia sa numeasca un operator RSVTI.
ART. 4
Activitatea de operator RSVTI poate fi prestata de persoane fizice sau juridice în baza autorizatiei emise de catre ISCIR.
ART. 5
Autorizarea unei persoane fizice ca operator RSVTI se face numai dupa participarea la un program de instruire organizat de o persoana juridica avizata de catre ISCIR.
CAPITOLUL II - Organizarea si desfasurarea programelor de instruire
SECTIUNEA 1 - Avizarea persoanelor juridice pentru organizarea programelor de instruire
ART. 6
(1) Persoanele juridice care doresc sa organizeze si sa deruleze programe de instruire pentru operatori RSVTI trebuie avizate de catre ISCIR.
(2) În vederea avizarii, persoana juridica depune la ISCIR urmatoarele:
a) adresa de solicitare;
b) dovada ca are ca obiect de activitate desfasurarea activitatilor de formare profesionala, conform codului CAEN specific prevazut în actul constitutiv/statut;
c) programa analitica cu tematica prevazuta în anexa nr. 1;
d) suportul de curs.
(3) ISCIR analizeaza documentele prevazute la alin. (2) si, în cazul în care acestea corespund prevederilor prezentei metodologii, ISCIR elibereaza adresa de avizare/respingere a persoanei juridice, conform modelului prevazut în anexa nr. 2.
(4) În cazul respingerii avizarii, ISCIR comunica motivele respingerii.
(5) Avizarea este valabila pe o perioada de 4 (patru) ani.
ART. 7
În vederea organizarii programelor de instruire, persoana juridica avizata trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
a) sa deruleze programele de instruire cu formatorii atestati de catre ISCIR;
b) sa asigure conditiile necesare pentru buna desfasurare a programului de instruire.
ART. 8
Persoanele juridice care au obtinut avizul pentru organizarea programelor de instruire se publica pe site-ul ISCIR.
SECTIUNEA a 2-a - Organizarea programelor de instruire în vederea autorizarii operatorilor RSVTI - persoane fizice
ART. 9
Persoana fizica se poate înscrie la un program de instruire, organizat de o persoana juridica avizata de ISCIR, daca îndeplineste urmatoarele conditii:
a) are exercitiul drepturilor civile;
b) este apta din punct de vedere medical pentru prestarea activitatii de operator RSVTI, aspect dovedit prin fisa de aptitudini medicale eliberata de un medic de medicina muncii;
c) are studii superioare sau medii tehnice, aspect dovedit prin documentele de studii; solicitantul cu studii medii trebuie sa faca dovada ca are o vechime de minimum 2 ani de munca în domenii reglementate de ISCIR.
ART. 10
(1) Persoanele care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 9, în vederea înscrierii la un program de instruire, depun la organizatorul programului de instruire urmatoarele documente:
a) copia diplomei de studii tehnice;
b) curriculum vitae;
c) copia actului de identitate;
d) fisa de aptitudini medicale eliberata de un medic de medicina muncii.
(2) Pentru actele solicitate în copie, organizatorul programului de instruire va certifica conformitatea acestora cu originalul.
ART. 11
(1) Pentru organizarea unui program de instruire în vederea autorizarii operatorilor RSVTI, persoana juridica avizata depune la ISCIR, cu cel putin 15 zile înainte de începerea programului, urmatoarele:
a) adresa de anuntare a organizarii programului de instruire, în care se precizeaza tipul programului (tip modul), perioada de organizare si locul de desfasurare a programului;
b) copia adresei de avizare a persoanei juridice;
c) programa analitica de instruire dezvoltata pe teme, zile, ore si formatori;
d) tabelul cu numele si prenumele formatorilor atestati;
e) tabel cu numele si prenumele cursantilor si codul numeric personal.
(2) Programa analitica de instruire în vederea autorizarii (modul A) este prezentata în anexa nr. 1.
(3) ISCIR analizeaza documentatia depusa si comunica, în scris, organizatorului decizia cu privire la avizarea deschiderii si desfasurarii programului de instruire, conform modelului de adresa prevazut în anexa nr. 3.
ART. 12
Se admite modificarea listei cursantilor în intervalul ramas pâna la începerea programului, cu obligatia anuntarii ISCIR în legatura cu modificarile intervenite.
ART. 13
La sfârsitul programului de instruire, organizatorul elibereaza participantilor documentul care confirma participarea la programul de instruire conform modelului prevazut în anexa nr. 4.
ART. 14
Persoana juridica avizata care nu anunta organizarea unui program de instruire în termenul prevazut la art. 11 alin. (1) nu are dreptul sa elibereze participantilor documentul care sa confirme participarea la programul de instruire.
ART. 15
ISCIR poate efectua verificari privind modul de desfasurare a programului de instruire.
CAPITOLUL III - Autorizarea operatorilor RSVTI
SECTIUNEA 1 - Autorizarea operatorului RSVTI - persoana fizica
ART. 16
(1) Persoanele fizice care au participat la un program de instruire, organizat de o persoana juridica avizata de catre ISCIR, se pot înscrie la examenul în vederea autorizarii ca operator RSVTI.
(2) Examenul în vederea autorizarii ca operator RSVTI se organizeaza de persoana juridica avizata de ISCIR, la finalul programului de instruire, aceasta având obligatia de a asigura buna desfasurare a examenului.
ART. 17
Examenul de autorizare se sustine cu ISCIR.
ART. 18
(1) Persoanele care se înscriu la examenul în vederea autorizarii ca operator RSVTI trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
a) cererea de înscriere la examenul de autorizare;
b) copia diplomei de studii medii tehnice sau superioare tehnice;
c) copia actului de identitate;
d) copia documentului de participare la programul de instruire organizat de catre o persoana juridica avizata de ISCIR.
(2) Persoanele care au ocupat timp de minimum 2 ani functia de inspector de specialitate în cadrul ISCIR au dreptul de a dobândi calitatea de operator RSVTI în urma participarii la examenul de autorizare si achitarii tarifului de eliberare a autorizatiei, fara a mai fi necesara participarea la programul de instruire.
(3) Persoanele care au ocupat timp de minimum 2 ani functia de inspector de specialitate în cadrul ISCIR si care au fost atestate ca formatori în domeniul RSVTI sau ca formatori experti au dreptul de a dobândi calitatea de operator RSVTI, în urma achitarii tarifului de autorizare, fara a mai fi necesara participarea la programul de instruire si la examenul de autorizare.
ART. 19
(1) Tematica pentru examenul de autorizare se stabileste de catre ISCIR pe baza suportului de curs avizat.
(2) În cazul îndeplinirii cerintelor mentionate la alin. (1), ISCIR elibereaza autorizatia de operator RSVTI, având aceeasi perioada de valabilitate cu cea initiala.
ART. 25
În exercitarea activitatii sale, operatorul RSVTI - persoana fizica are urmatoarele drepturi:
a) de a pastra originalul autorizatiei eliberate de catre ISCIR, unitatea la care acesta este angajat sau cu care are raporturi contractuale de alta natura neputând sa le retina;
b) sa primeasca toate informatiile si documentele solicitate cu privire la instalatiile/echipamentele pe care le are în evidenta de la reprezentantii unitatilor detinatoare/utilizatoare.
ART. 26
(1) Autorizatia de operator RSVTI - persoana fizica îsi înceteaza valabilitatea în urmatoarele conditii:
a) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor ori diplomelor de studii necesare pentru exercitarea activitatii de operator RSVTI;
b) de la data la care pierderea capacitatii depline de exercitiu sau pierderea capacitatii de folosinta a fost constatata prin decizie a autoritatilor sau organismelor competente, potrivit legii;
c) ca urmare a anularii acesteia, potrivit legii;
d) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care a fost dispusa interdictia;
e) ca urmare a incapacitatii prestarii activitatii ca operator RSVTI, stabilita de medicul de medicina muncii.
(2) Suspendarea opereaza de drept de la data la care conditia nu mai este îndeplinita si dureaza pâna la îndeplinirea acesteia, fara a prelungi valabilitatea initiala a autorizatiei.
(3) În perioada suspendarii, persoana fizica nu are dreptul de a exercita activitati de operator RSVTI, sub sanctiunea retragerii autorizatiei.
SECTIUNEA a 2-a - Autorizarea operatorilor RSVTI - persoane juridice
ART. 27
Cererea de eliberare a autorizatiei de operator RSVTI pentru persoane juridice se depune la ISCIR, însotita de urmatoarele documente:
a) certificat constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului sau un document echivalent emis de autoritatile competente din statele membre, din care sa rezulte datele de identificare, obiectul de activitate de testari si analize tehnice si subdiviziunile persoanei juridice, eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de data cererii;
b) autorizatiile de operator RSVTI pentru personalul propriu, minimum doua persoane, valabile la data formularii cererii, în copie;
c) documente care atesta existenta la data formularii cererii a raporturilor contractuale dintre persoana juridica si persoanele fizice autorizate ca operator RSVTI, în copie;
d) declaratia pe propria raspundere ca este de acord cu prelucrarea datelor de catre ISCIR.
ART. 28
(1) În urma verificarii documentatiei depuse, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR efectueaza verificarile tehnice si consemneaza în procesul-verbal de verificare tehnica daca persoana juridica îndeplineste sau, dupa caz, nu îndeplineste conditiile pentru prestarea activitatii.
(2) Persoana juridica are obligatia sa furnizeze orice informatie solicitata de ISCIR referitoare la documentatia depusa si sa prezinte, în original, documentele solicitate.
ART. 29
(1) ISCIR elibereaza autorizatia persoanei juridice în baza procesului-verbal întocmit de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR; modelul autorizatiei este prevazut în anexa nr. 7.
(2) Termenul de valabilitate a autorizatiei este de 3 (trei) ani de la data eliberarii, cu conditia mentinerii continue a cerintelor de autorizare.
ART. 30
(1) Orice modificare care conduce la neîndeplinirea cerintelor în baza carora a fost eliberata autorizatia trebuie anuntata la ISCIR de persoana juridica autorizata în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care aceasta s-a produs.
(2) În cazul modificarii datelor de identificare ale persoanei juridice sau a schimbarii operatorilor RSVTI înscrisi în autorizatie, persoanei juridice autorizate i se elibereaza o actualizare a autorizatiei, conform modelului prevazut în anexa nr. 8.
(3) În vederea actualizarii autorizatiei, persoana juridica depune la ISCIR o cerere însotita de documentele prevazute la art. 27.
(4) Eliberarea actualizarii autorizatiei se face cu respectarea prevederilor art. 29.
ART. 31
Persoana juridica are dreptul sa desfasoare activitatea pentru care este autorizata numai începând cu data eliberarii autorizatiei sau a actualizarii autorizatiei.
ART. 32
(1) Persoana juridica autorizata poate fi verificata anual de catre ISCIR cu privire la mentinerea cerintelor în baza carora s-a acordat autorizatia, a mentinerii capabilitatii tehnice de a efectua activitatea pentru care a fost autorizata, precum si în legatura cu respectarea prevederilor prescriptiilor tehnice aplicabile domeniului sau de activitate.
(2) Verificarea constituie verificare programata.
ART. 33
(1) Autorizatia de operator RSVTI - persoana juridica îsi înceteaza valabilitatea în urmatoarele conditii:
a) de la data radierii persoanei juridice autorizate, ca efect al lichidarii judiciare sau voluntare;
b) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor necesare pentru exercitarea activitatii de operator RSVTI - persoana juridica;
c) ca urmare a anularii acesteia, potrivit legii;
d) în cazul în care persoana juridica autorizata nu mai are raporturi de munca cu cel putin 2 operatori RSVTI - persoane fizice care au autorizatii valabile.
(2) Suspendarea opereaza de drept de la data la care conditia nu mai este îndeplinita si dureaza pâna la îndeplinirea acesteia, fara a prelungi valabilitatea initiala a autorizatiei.
(3) În perioada suspendarii, persoana juridica nu are dreptul de a exercita activitati de operator RSVTI, sub sanctiunea retragerii autorizatiei.
SECTIUNEA a 3-a - Eliberarea duplicatelor
ART. 34
(1) Eliberarea duplicatelor autorizatiilor si a actualizarilor autorizatiilor se face de catre ISCIR în urmatoarele cazuri si în urmatoarele conditii:
a) în cazul pierderii, cu conditia depunerii, în copie, a actului de declarare a pierderii;
b) în cazul furtului, cu conditia depunerii, în copie, a actului de înregistrare a reclamarii furtului la politie;
c) în cazul deteriorarii, cu conditia depunerii, în original, a actului deteriorat sau a declaratiei solicitantului în cazul distrugerii totale.
(2) Duplicatele se emit în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentatiei complete.
ART. 35
În cazul pierderii/deteriorarii/furtului autorizatiei, pentru eliberarea unui duplicat, persoana fizica depune la ISCIR urmatoarele documente:
a) cererea pentru eliberarea duplicatului;
b) actul de identitate, în copie;
c) documentele prevazute la art. 34 alin. (1), dupa caz.
ART. 36
În cazul pierderii/deteriorarii/furtului autorizatiei/actualizarii autorizatiei, pentru eliberarea unui duplicat, persoana juridica depune la ISCIR urmatoarele documente:
a) cererea pentru eliberarea duplicatului, semnata de reprezentantul legal al acesteia;
b) autorizatiile operatorilor RSVTI ai persoanei juridice, în copie;
c) dovada ca operatorii RSVTI se afla în raporturi contractuale cu persoana juridica la data formularii cererii, în copie;
d) documentul prevazut la art. 34 alin. (1), dupa caz.
CAPITOLUL IV - Obligatii si responsabilitati
SECTIUNEA 1 - Obligatiile si responsabilitatile persoanelor juridice avizate pentru formarea profesionala
ART. 37
Persoanele juridice avizate de catre ISCIR pentru organizarea programelor de instruire au urmatoarele obligatii si responsabilitati:
a) sa asigure respectarea locului de desfasurare, a orarului si a tematicii de instruire avizate;
b) sa permita efectuarea verificarilor inopinate ale inspectorilor de specialitate ISCIR;
c) sa utilizeze în organizarea programelor de instruire numai formatori atestati de catre ISCIR;
d) sa anunte la ISCIR organizarea fiecarui program de instruire conform prevederilor prezentei metodologii si sa deruleze programul numai dupa primirea avizului din partea ISCIR;
e) sa nu accepte înscrierea la programul de instruire a persoanelor care nu îndeplinesc cerintele prevazute de prezenta metodologie;
f) sa permita instruirea numai a persoanelor înscrise si comunicate la ISCIR si sa elibereze documentul de absolvire a programului de instruire numai pentru persoanele care au participat la programul de instruire.
ART. 38
Persoanele fizice atestate de catre ISCIR ca formatori au urmatoarele obligatii si responsabilitati:
a) sa respecte locul de desfasurare, orarul si tematica de instruire avizate;
b) sa desfasoare activitatea de instruire numai pentru persoanele înscrise si comunicate la ISCIR.
SECTIUNEA a 2-a - Obligatiile si responsabilitatile persoanelor fizice si juridice autorizate ca operatori RSVTI
ART. 39
(1) În exercitarea activitatii, persoanele fizice si juridice autorizate ca operator RSVTI au obligatia sa supravegheze ca masurile impuse de legislatia în vigoare privind functionarea, exploatarea, precum si întretinerea si repararea instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR sa fie efectuate în conformitate cu cerintele prescriptiilor tehnice aplicabile.
(2) În acest sens, operatorul RSVTI - persoana fizica are urmatoarele obligatii specifice:
a) sa identifice toate instalatiile/echipamentele din domeniul ISCIR ale detinatorului/utilizatorului;
b) sa permita numai functionarea echipamentelor/instalatiilor autorizate si înregistrate la ISCIR;
c) sa solicite eliberarea avizului obligatoriu de instalare, pentru echipamentele/instalatiile pentru care prescriptiile tehnice prevad acest lucru;
d) sa ia masurile necesare si sa se asigure ca instalatia/echipamentul este utilizata/utilizat în conditii de siguranta, prin efectuarea reviziilor, reparatiilor si întretinerii de catre persoane autorizate, conform instructiunilor tehnice ale acestora;
e) sa se asigure ca utilizarea instalatiei/echipamentului se face numai de catre personalul de deservire autorizat/instruit intern, în conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice aplicabile si ale instructiunilor de exploatare ale instalatiilor/echipamentelor;
f) sa anunte de îndata ISCIR despre producerea unor avarii sau accidente la echipamentele/instalatiile pe care le au în evidenta si sa asigure oprirea acestora din functiune si, daca este posibil, izolarea acestora în vederea cercetarii;
g) sa solicite în scris conducerii detinatorului/utilizatorului oprirea unor instalatii sau echipamente ISCIR din cauza defectiunilor aparute ori ca urmare a necesitatii efectuarii unor lucrari de întretinere, verificare, revizii, înlocuiri de piese sau reparatii capitale;
h) sa solicite autorizarea functionarii numai a instalatiilor/echipamentelor care îndeplinesc conditiile de introducere pe piata, conform legislatiei în vigoare;
i) sa verifice existenta documentelor însotitoare ale instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR, conform actelor normative aplicabile;
j) sa întocmeasca si sa actualizeze evidenta centralizata pentru toate instalatiile/echipamentele din domeniul ISCIR, conform modelului prevazut în anexa nr. 9;
k) sa instruiasca si sa examineze anual personalul de deservire, atât cel autorizat de catre ISCIR, cât si cel instruit intern, în conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice aplicabile si ale instructiunilor de exploatare ale instalatiilor/echipamentelor;
l) sa asigure existenta la fiecare loc de munca a instructiunilor tehnice specifice pentru utilizarea în conditii normale a instalatiei/echipamentului si a documentelor cuprinzând masurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi si dereglari ale instalatiei/echipamentului sau ale proceselor în care aceasta/acesta este înglobata/înglobat;
m) sa solicite în scris detinatorului/utilizatorului oprirea din functiune a instalatiilor/echipamentelor la expirarea scadentei de functionare acordate cu ocazia ultimei verificari tehnice în utilizare;
n) sa propuna în scris conducerii detinatorului/utilizatorului planul de verificari tehnice în utilizare aferent anului urmator, în vederea planificarii conditiilor de pregatire a instalatiilor/echipamentelor;
o) sa urmareasca eliminarea neconformitatilor constatate cu ocazia efectuarii verificarilor tehnice în utilizare;
p) sa verifice si sa vizeze registrele de evidenta a functionarii instalatiilor/echipamentelor, în termenele si cu respectarea modalitatilor stabilite în prescriptiile tehnice aplicabile;
q) sa urmareasca pregatirea instalatiilor/echipamentelor pentru verificari tehnice în utilizare;
r) sa participe la cercetarea avariilor sau accidentelor produse la instalatiile/echipamentele ISCIR pe care le are în evidenta, în vederea furnizarii tuturor informatiilor organelor de cercetare a evenimentelor;
s) sa informeze în scris ISCIR, în termen de 15 zile, despre datele de identificare ale noului detinator de instalatii/echipamente, în cazul unui transfer de proprietate sau de folosinta asupra acestor bunuri;
t) sa anunte ISCIR în vederea scoaterii din evidenta a instalatiilor/echipamentelor casate, în cel mult 15 zile de la data casarii;
u) sa anunte ISCIR, în termen de 15 zile, despre oprirea din functiune a instalatiilor/echipamentelor care intra în conservare si sa urmareasca realizarea lucrarilor de conservare;
v) sa anunte în scris ISCIR, în termen de cel mult 15 zile, încetarea raporturilor contractuale cu detinatorul/utilizatorul instalatiei/echipamentului;
w) sa respecte prevederile prescriptiilor tehnice ISCIR si celelalte dispozitii legale în domeniu.
(3) În afara obligatiilor prevazute la alin. (2), persoana juridica autorizata ca operator RSVTI are urmatoarele obligatii specifice:
a) transmiterea catre ISCIR a datelor de identificare ale operatorului/operatorilor RSVTI desemnat/desemnati pentru fiecare detinator/utilizator;
b) verificarea ca operatorii RSVTI nominalizati sa respecte obligatiile prevazute la alin. (2) si cele din prescriptiile tehnice aplicabile;
c) informarea în scris a ISCIR, în termen de 15 zile, asupra oricaror modificari ale conditiilor care au stat la baza eliberarii autorizatiei;
d) sa nu permita desfasurarea activitatii cu operatori care nu detin la momentul efectuarii activitatii de supraveghere tehnica o autorizatie valabila.
SECTIUNEA a 3-a - Obligatiile si responsabilitatile unitatilor detinatoare/utilizatoare de instalatii/echipamente din domeniul ISCIR
ART. 40
(1) În afara obligatiilor prevazute la cap. IV din Legea nr. 64/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, unitatile detinatoare/utilizatoare de instalatii/echipamente din domeniul ISCIR mai au si urmatoarele obligatii specifice:
a) sa numeasca prin decizie interna operatori RSVTI pentru toate instalatiile/echipamentele din domeniul ISCIR pe care le detin/utilizeaza;
b) în cazul în care detinatorul/utilizatorul are subdiviziuni/puncte de lucru ale persoanei juridice care detin instalatii/echipamente din domeniul ISCIR, în raza de competenta teritoriala a mai multor inspectii teritoriale ISCIR, sa numeasca câte un operator RSVTI corespunzator fiecarei inspectii teritoriale ISCIR;
c) sa identifice si sa înregistreze, împreuna cu operatorul RSVTI, toate instalatiile/echipamentele supuse autorizarii ISCIR pe care le detin;
d) conducerea unitatii este obligata ca la normarea timpului de lucru al operatorului RSVTI (angajat propriu) sa tina cont de numarul de instalatii/echipamente, complexitatea si vechimea acestora, precum si de amplasarea lor pe o anumita arie geografica;
e) conducerea unitatii detinatoare/utilizatoare este obligata sa asigure operator RSVTI pentru fiecare punct de lucru unde se desfasoara activitati cu instalatii/echipamente din domeniul ISCIR;
f) conducerea unitatii poate sa dispuna înlocuirea/suplinirea personalului care desfasoara activitatea de operator RSVTI, dar asigurând derularea activitatii tot cu personal autorizat RSVTI, conform dispozitiilor legale în vigoare.
(2) În vederea înregistrarii instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR pe care le detine, unitatea detinatoare/utilizatoare va transmite la ISCIR urmatoarele documente:
a) cerere scrisa prin care solicita luarea în evidenta ca unitate ce beneficiaza de serviciile unui operator RSVTI;
b) evidenta centralizata, în original, semnata de conducatorul unitatii, a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR pe care le detine, conform tabelului prevazut în anexa nr. 9;
c) copia deciziei conducerii unitatii detinatoare de instalatii/echipamente din domeniul ISCIR prin care a fost numit operatorul RSVTI sau copia documentelor care atesta raporturile contractuale stabilite între operatorul RSVTI si unitatea detinatoare;
d) copia autorizatiei operatorului RSVTI.
CAPITOLUL V - Masuri administrative
SECTIUNEA 1 - Masuri administrative aplicabile persoanelor juridice avizate pentru formarea profesionala si a formatorilor atestati
ART. 41
(1) Nerespectarea obligatiilor si responsabilitatilor persoanelor juridice avizate pentru formarea profesionala se sanctioneaza administrativ, în functie de natura acestora, cu:
a) suspendarea, pe o perioada de maximum 3 luni, a avizului acordat de catre ISCIR în cazul încalcarii prevederilor art. 37 lit. a);
b) retragerea pentru o perioada de 6 luni a avizului acordat de catre ISCIR, în cazul încalcarii prevederilor art. 37 lit. b) - f).
(2) Constatarea abaterilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre ISCIR pe baza unei verificari inopinate si a unui proces-verbal de verificare tehnica întocmit de catre un inspector de specialitate din cadrul ISCIR.
(3) Contestarea deciziei de sanctionare se face conform legislatiei privind contenciosul administrativ.
(4) Ridicarea suspendarii avizului acordat de catre ISCIR se face la cererea persoanei juridice prin care se angajeaza în respectarea cerintelor prezentei metodologii. Nerespectarea acestei prevederi conduce la retragerea avizului.
(5) Reacordarea avizului în urma retragerii se face dupa expirarea termenului de 6 luni si a reluarii procedurii conform prezentei metodologii.
ART. 42
(1) Nerespectarea obligatiilor si responsabilitatilor persoanelor fizice atestate de catre ISCIR ca formatori se sanctioneaza administrativ, în functie de natura acestora, cu:
a) suspendarea, pe o perioada de maximum 3 luni, a atestatului acordat de catre ISCIR în cazul încalcarii prevederilor art. 38 lit. a);
b) retragerea pentru o perioada de 6 luni a atestatului acordat de catre ISCIR, în cazul încalcarii prevederilor art. 38 lit. b).
(2) Constatarea abaterilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre ISCIR pe baza unei verificari inopinate si a unui proces-verbal de verificare tehnica întocmit de catre un inspector de specialitate din cadrul ISCIR.
(3) Contestarea deciziei de sanctionare se face conform legislatiei privind contenciosul administrativ.
(4) Ridicarea suspendarii atestatului acordat de catre ISCIR se face la cererea persoanei fizice prin care se angajeaza în respectarea cerintelor prezentei metodologii. Nerespectarea acestei prevederi conduce la retragerea definitiva a atestatului.
(5) Reacordarea atestatului în urma retragerii se face dupa expirarea termenului de 6 luni.
SECTIUNEA a 2-a - Masuri administrative aplicabile persoanelor fizice autorizate ca operator RSVTI
ART. 43
(1) Nerespectarea obligatiilor si responsabilitatilor persoanelor fizice autorizate ca operator RSVTI se sanctioneaza administrativ, în functie de natura acestora, cu:
a) suspendarea, pe o perioada de maximum 3 luni, a autorizatiei în cazul încalcarii prevederilor art. 39 alin. (2) lit. g) - v);
b) retragerea autorizatiei si a talonului pentru o perioada de 6 luni în cazul încalcarii prevederilor art. 39 alin. (2) lit. a) - f).
(2) Constatarea abaterilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre ISCIR pe baza unei verificari inopinate si a unui proces-verbal de verificare tehnica întocmit de catre un inspector de specialitate din cadrul ISCIR.
(3) Contestarea deciziei de sanctionare se face conform legislatiei privind contenciosul administrativ.
(4) Ridicarea suspendarii autorizatiei si a talonului se face la cererea persoanei fizice prin care se angajeaza în respectarea cerintelor prezentei metodologii. Nerespectarea acestei prevederi conduce la retragerea autorizatiei.
(5) Reacordarea autorizatiei în urma retragerii se face dupa expirarea termenului de 6 luni si dupa sustinerea unui nou examen conform prevederilor prezentei metodologii.
SECTIUNEA a 3-a - Masuri administrative aplicabile persoanelor juridice autorizate ca operator RSVTI
ART. 44
Tarifele aplicate pentru activitatile efectuate de catre ISCIR în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sunt cele stabilite în lista de tarife ISCIR, aprobata prin ordin al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri.
ART. 48
(1) Regimul sanctionator prevazut de prescriptiile tehnice ISCIR si de Legea nr. 64/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, în raport cu obligatiile operatorilor RSVTI - persoana juridica, precum si ale detinatorilor/utilizatorilor de instalatii/echipamente din domeniul ISCIR se aplica în conformitate.
(2) Masurile administrative luate de catre ISCIR asupra persoanelor fizice si juridice avizate/atestate/autorizate, prevazute în prezenta metodologie se publica si se actualizeaza pe site-ul ISCIR: www.iscir.ro
ART. 49
Anexele nr. 1 - 9 fac parte integranta din prezenta metodologie.
ANEXA 1
la metodologie
Programa analitica (modul A) a programului de instruire în vederea autorizarii
______________________________________________________________________________
| Tema |Numarul de |
| |ore de predare|
|_______________________________________________________________|______________|
| 1 | 2 |
|_______________________________________________________________|______________|
| Legislatia din România referitoare la domeniul de activitate | 6 |
| al ISCIR: | |
| Legea nr. 64/2008 privind functionarea în conditii de | |
| siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de | |
| ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, cu | |
| modificarile si completarile ulterioare | |
| Hotarârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si | |
| functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, | |
| Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, cu | |
| modificarile si completarile ulterioare | |
|_______________________________________________________________| |
| Hotarâri ale Guvernului care transpun directive europene | |
| specifice: | |
| Hotarârea Guvernului nr. 439/2003 privind stabilirea | |
| conditiilor de introducere pe piata a ascensoarelor, cu | |
| modificarile si completarile ulterioare | |
| Hotarârea Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea | |
| conditiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare | |
| de combustibili gazosi, republicata, cu modificarile si | |
| completarile ulterioare | |
| Hotarârea Guvernului nr. 454/2003 privind stabilirea | |
| conditiilor de introducere pe piata a recipientelor simple | |
| sub presiune, republicata, cu modificarile si completarile | |
| ulterioare | |
| Hotarârea Guvernului nr. 941/2003 privind stabilirea | |
| conditiilor de introducere pe piata si utilizare repetata a | |
| echipamentelor sub presiune transportabile, cu modificarile | |
| si completarile ulterioare | |
| Hotarârea Guvernului nr. 1.029/2008 privind conditiile | |
| introducerii pe piata a masinilor | |
| Hotarârea Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea | |
| conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub | |
| presiune, cu modificarile si completarile ulterioare | |
| Hotarârea Guvernului nr. 1.009/2004 privind stabilirea | |
| conditiilor de punere în functiune a instalatiilor de | |
| transport pe cablu pentru persoane, cu modificarile si | |
| completarile ulterioare | |
|_______________________________________________________________| |
| Prescriptii tehnice | |
|_______________________________________________________________| |
| Responsabilitatile operatorului RSVTI | |
| Responsabilitatile operatorului RSVTI - persoana fizica | |
| Responsabilitatile operatorului RSVTI - persoana juridica | |
| Responsabilitatile detinatorilor/utilizatorilor | |
| instalatiilor/echipamentelor | |
|_______________________________________________________________| |
| Cercetarea avariilor si accidentelor | |
|_______________________________________________________________|______________|
| Autorizarea functionarii instalatiilor | 8 |
| Autorizarea functionarii instalatiilor sub presiune | |
| Autorizarea functionarii instalatiilor de ridicat | |
|_______________________________________________________________| |
| Verificarea instalatiilor în timpul exploatarii, periodic, la | |
| scadenta sau dupa reparare | |
| Instalatii sub presiune: | |
| Cazane de abur si apa fierbinte | |
| Cazane de apa calda si abur de joasa presiune | |
| Aparate consumatoare de combustibil | |
| Recipiente sub presiune | |
| Conducte de abur si apa fierbinte | |
| Conducte pentru fluide sub presiune | |
| Instalatii de ridicat: | |
| Macarale | |
| Mecanisme de ridicat | |
| Stivuitoare | |
| Nacele si platforme autoridicatoare | |
| Elevatoare pentru vehicule | |
| Trape de scena si trape de decoruri | |
| Echipamente de agrement | |
|_______________________________________________________________|______________|
| Autorizarea/Prelungirea valabilitatii autorizatiilor | 2 |
| personalului de deservire | |
| Fochisti | |
| Laboranti operatori pentru tratarea apei | |
| Automatisti pentru supraveghere si întretinere | |
| Operatori la instalatiile de alimentare cu GPL auto | |
| Macaragii | |
| Legatori de sarcina | |
| Manevranti | |
| Stivuitoristi | |
| Liftieri | |
| Mecanici trolisti | |
|_______________________________________________________________|______________|
Programa analitica (modul B) a programului de instruire în vederea prelungirii valabilitatii autorizatiei
______________________________________________________________________________
| Tema |Numarul de |
| |ore de predare|
|_______________________________________________________________|______________|
| Modificari legislative si prescriptii tehnice ISCIR | 4 |
|_______________________________________________________________|______________|
| Efectuarea supravegherii tehnice prin prisma modificarilor | 4 |
| legislative la instalatii sub presiune si instalatii de | |
| ridicat | |
|_______________________________________________________________|______________|
| Aspecte tehnice specifice legate de activitatea desfasurata ca| 2 |
| operator RSVTI | |
|_______________________________________________________________|______________|
| Aplicatii practice, studii de caz rezultate ca urmare a | 2 |
| activitatii de operator RSVTI | |
|_______________________________________________________________|______________|
ANEXA 2
la metodologie
MODEL DE ADRESA DE AVIZARE/RESPINGERE A PERSOANEI JURIDICE
Antet ISCIR ......................... Nr. de înregistrare ..../.....
Catre
...........................................
Adresa ....................................
CUI .......................................
Tel./Fax ..................................
În atentia ................................
Având în vedere Cererea dumneavoastra nr. ........./.................., înregistrata la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat cu nr. .........../..........., privind solicitarea de avizare a furnizorului de formare profesionala pentru desfasurarea de cursuri conform programei analitice......*........ si suportului de curs aferent în vederea autorizarii de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat a cursantilor pentru ocupatia/calificarea de operator RSVTI, cod COR/cod Nomenclator calificari ............, va comunicam avizul nostru favorabil/respingerea solicitarii.
Programa de pregatire si suportul de curs respecta/nu respecta prevederile ........................... si ale legislatiei în vigoare privind formarea profesionala a adultilor.
Avizul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat are în vedere prevederile Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 353/5.202/2003 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru aceasta verificare se va plati suma de ................ lei, reprezentând contravaloarea facturii fiscale nr. ......./................., conform tarifelor stabilite prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.103/2009 privind aprobarea Tarifelor pentru operatiunile de autorizare, avizare, verificare tehnica si alte activitati la instalatii sub presiune, instalatii de ridicat, instalatii/echipamente pentru parcurile de distractii si aparate consumatoare de combustibil, efectuate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR, indicativ CR1-2009, cu modificarile si completarile ulterioare, în contul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. ................... deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti.
Prezentul aviz este valabil pâna la data de ...................... (4 ani)
------------
* Se mentioneaza modul A sau modul B.
Inspector de stat sef al Inspectiei de Stat
pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune
si Instalatiilor de Ridicat,
........................................................
(numele si prenumele, semnatura si stampila)
ANEXA 3
la metodologie
MODEL DE ADRESA DE AVIZARE A DESCHIDERII SI DESFASURARII PROGRAMULUI DE INSTRUIRE
Antet ISCIR ......................... Nr. ...... din ..............
Catre
..........................................
Adresa: ..................................
Tel./fax: ................................
În atentia ...............................
Având în vedere cererea dumneavoastra nr. .........../................, înregistrata la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat cu nr. ............./.................., va facem cunoscut ca se avizeaza*)/se respinge**) desfasurarea programului de instruire pentru operator RSVTI (modul ......) pentru un numar de ...... cursanti, propus a se desfasura în perioada .............. - ..............., la adresa ..................................................................... .
Avizarea se acorda cu conditia respectarii prevederilor Ordinului inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. 130/2011, coroborate cu celelalte dispozitii legale, aprobate si aduse la cunostinta publicului.
Nerespectarea acestora poate duce la respingerea candidatilor propusi de dumneavoastra sau/si revocarea avizului de deschidere primit de dumneavoastra.
Inspector de stat sef al Inspectiei de Stat
pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune
si Instalatiilor de Ridicat,
........................................................
(numele si prenumele, semnatura si stampila)
------------
*) În cazul avizarii se completeaza cu textul mentionat în prezentul model de adresa.
**) În cazul respingerii se completeaza cu motivele respingerii.
ANEXA 4
la metodologie
MODEL DE DOCUMENTE LIBERAT DE CATRE ORGANIZATOR PENTRU OPERATOR RSVTI
Antet persoana juridica
Nr. ............. din ...............
ADEVERINTA
Domnul/Doamna ................................, CNP ....................., a participat în perioada .............................. la programul de instruire pentru activitatea de supraveghere tehnica a instalatiilor/echipamentelor din
domeniul ISCIR în vederea autorizarii ca operator RSVTI.
Programul de instruire a fost aprobat de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat prin Adresa nr. ................. din data de ..................... .
Director,
.............................................
(numele si prenumele, semnatura si stampila)
ANEXA 5
la metodologie
MODEL DE AUTORIZATIE A OPERATORULUI RSVTI - PERSOANA FIZICA
______________________________________________________________________________
| ROMANIA INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, |
| _________ RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT |
| / \ I.S.C.I.R. |
| * | ISCIR | * _________ |
| \_________/ / \ |
| FONDAT 1910 AUTORIZATIE | HOLOGRAMA | |
| \_________/ |
| |
| Numele |
| Prenumele |
| CNP |
| Se autorizeaza pentru supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor |
| detinatorului/utilizatorului în conformitate cu prevederile prescriptiilor |
| tehnice. |
| Data eliberarii ............ Valabila pâna la ............................ |
| Inspector de Stat Sef ISCIR |
| .......................................................................... |
| Nr. Autorizatie |
|______________________________________________________________________________|
______________________________________________________________________________
| Posesorul prezentei autorizatii are obligatiile si raspunderile prevazute în |
| prescriptiile tehnice ISCIR si în celelalte dispozitii legale în domeniu; |
| acesta raspunde, împreuna cu detinatorul/utilizatorul de luarea masurilor |
| pentru aplicarea acestor prevederi legale specifice. |
| ISCIR poate sa suspende sau sa retraga în baza documentului de constatare a |
| încalcarii prescriptiilor tehnice ISCIR sau a celorlalte dispozitii legale în|
| acest domeniu. |
| Neîndeplinirea de catre titularul autorizatiei a conditiilor initiale de |
| autorizare duce la retragerea autorizatiei RSVTI. |
|______________________________________________________________________________|
ANEXA 6
la metodologie
MODELUL STAMPILEI OPERATORULUI RSVTI
ANEXA 7
la metodologie
MODEL DE AUTORIZATIE A OPERATORULUI RSVTI - PERSOANA JURIDICA
_________
Antet ISCIR / Timbru de \
Nr. ........./...............*1) | securizare |
\__________/
AUTORIZATIE
pentru operatorul responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR - operator RSVTI - persoana juridica
(conform prevederilor Ordinului inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. ........... din .................... si ale Procesului-verbal nr. ............. din ...........................)
1. Persoana juridica
Denumirea: ...............................................................
Adresa sediului social: ..................................................
J .................................. CUI: ................................
Tel.: .............................. Fax: ................................
Subdiviziunea care desfasoara activitatea autorizata
Denumirea: ...............................................................
Adresa: ..................................................................
J .............................. CUI: .................. (daca este cazul)
Tel.: .......................... Fax: ..................
2. Domeniul autorizatiei
Activitati de supraveghere tehnica în utilizare a instalatiilor/echipamentelor ce intra sub incidenta Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, aflate în dotarea sau în folosinta detinatorilor/utilizatorilor, în conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice ISCIR.
3. Personalul autorizat
Operatorul responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor (RSVTI): ........................................
4. Mentiuni
Orice modificare ce conduce la neîndeplinirea cerintelor în baza carora s-a acordat autorizatia trebuie anuntata la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat de catre persoana juridica autorizata, în termen de cel mult 15 zile de la data la care aceasta s-a produs.
Persoana juridica, prin reprezentantii sai legali, împreuna cu personalul nominalizat în autorizatie, raspunde de respectarea prevederilor legale în domeniu.
Inspector de stat sef al Inspectiei de Stat
pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune
si Instalatiilor de Ridicat,
.......................................................
------------
*1) Codul actualizarii autorizatiei conform reglementarilor interne ISCIR si data emiterii actualizarii.
Actualizarea autorizatiei se elibereaza pe suport hârtie format A4, culoarea galbena.
ANEXA 8
la metodologie
MODEL DE ACTUALIZARE A AUTORIZATIEI OPERATORULUI RSVTI - PERSOANA JURIDICA
Antet ISCIR / Timbru de \
Nr. ........./...............*1) | securizare |
\__________/
ACTUALIZARE A AUTORIZATIEI Nr. ...................
pentru operatorul responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR - operator RSVTI - persoana juridica
(conform prevederilor Ordinului inspectorului de stat sef al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat nr. ........... din .................... si ale Procesului-verbal nr. ............. din ...........................)
1. Persoana juridica
Denumirea ................................................................
Adresa sediului social: ..................................................
J .................................. CUI: ................................
Tel.: .............................. Fax: ................................
Subdiviziunea care desfasoara activitatea autorizata
Denumirea ................................................................
Adresa: ..................................................................
J .............................. CUI: .................. (daca este cazul)
Tel.: .......................... Fax: ..................
2. Domeniul autorizatiei
Activitati de supraveghere tehnica în utilizare a instalatiilor/echipamentelor ce intra sub incidenta Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, aflate în dotarea sau în folosinta detinatorilor/utilizatorilor, în conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice ISCIR.
3. Personalul autorizat
Operator responsabil cu supravegherea tehnica a instalatiilor/echipamentelor (RSVTI): .....................................................................
4. Mentiuni
Orice modificare ce conduce la neîndeplinirea cerintelor în baza carora s-a acordat autorizatia trebuie anuntata la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat de catre persoana juridica autorizata, în termen de cel mult 15 zile de la data la care aceasta s-a produs.
Persoana juridica, prin reprezentantii sai legali împreuna cu personalul nominalizat în autorizatie, raspunde de respectarea prevederilor legale în domeniu.
Inspector de stat sef al Inspectiei de Stat
pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune
si Instalatiilor de Ridicat,
.......................................................
------------
*1) Codul actualizarii autorizatiei conform reglementarilor interne ISCIR si data emiterii actualizarii.
Actualizarea autorizatiei se elibereaza pe suport hârtie format A4, culoarea galbena.
ANEXA 9
la metodologie
EVIDENTA CENTRALIZATA A INSTALATIILOR
Semnificatia coloanei A din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Observatii
______________________________________________________________________________
|Nr. |Denumirea |Nr. de |Nr. |Parametrii|Scadenta|În | A |
|crt.|instalatiei/ |fabricatie/|autorizatie| | |functiune/| |
| |echipamentului|An de |ISCIR | | |În | |
| | |fabricatie | | | |conservare| |
|____|______________|___________|___________|__________|________|__________|___|
| | | | | | | | |
|____|______________|___________|___________|__________|________|__________|___|
| | | | | | | | |
|____|______________|___________|___________|__________|________|__________|___|